januari 2009


Schaak_gedicht.jpg

DONDERDAG 29 januari 2009 van 16uur tot 18uur in het kader van de poeziemarathon komen Rense Sinkgraven, Kasper Peters, Andre Degen en Theo Knope schaakgedichten voordragen in Cafe Atlantis. Komt allen.Zie ook www.poeziemarathon.nl 

Hier volgen de uitslagen van het zeer succesvol verlopen Atlantis Backgammon toernooi.

Voorronde (winnaar 7 of meer punten)

Theo – Jasper 7 – 6

Sargon – Erik 7 – 5

Fred – Bram 5 – 7
Aangezien we vier spelers voor de halve finale nodig hebben, werd er geloot tussen de verliezers wie door mocht naar de halve finale: Jasper was de gelukkige!

spa0093.jpg

Halve finale (winnaar 9 of meer punten)

Bram – Theo 4 – 9
Jasper – Sargon 9 -4

Finale (winnaar 11 of meer punten)

Theo – Jasper 11 – 4

Theo is dus de glorieuze winnaar van dit geweldige toernooi.

Buiten het fantastische prijzengeld werd hij ook nog eigenaar van een fles pernod, beschikbaar gesteld door Cafe Atlantis.
Foto’s en uitspraken van de winnaar volgen nog.

Het Tweede Atlantis Backgammon toernooi zal plaats vinden op zondag 15 Februari 2009 vanaf 16:00 uur.

Het was beregezellig. De gedetailleeerde uitslagen:

Geon,Evie, Bert, Marcel, Adrian, Erik Jan H, Maarten, Fareeda, Bart verloren allemaal. Grisha won. Voor de verslagen van Luuk zie hieronder en van Judith op schakers.info. Mooie foto;’s zijn gemaakt door Bernadette en Bart en door Harry Gielen.

Met dank aan Ivan ,Jan en Bart voor dit bijzondere evenement.

sokolov.JPG foto: Harry Gielen

simulsokolov.JPG foto: Bart Beijer

UW redacteur had eigenlijk deze avond moeten werken tot 22.00u.
Gelukkig komt niemand op het onzalige plan uw verslaggever te bellen bij Tele2,
derhalve speelt hij voor freelance-journalist in top-etablisement Atlantis.

20.16u Kodi komt binnen en is enthousiast. Zoals dat gaat bij Kodi mag de hele bar horen wat hij heeft te vertellen. Hij heeft een toernooi gespeeld en Van Assendelft was er ook. Daarnaast heeft hij een heuse scoop voor de aanwezige schrijvende pers. Juud en uw redacteur hebben plotseling oren op stokjes. Kodi zou gebeld zijn door Erik van den Doel dat hij ook mee zou willen doen aan de kloksimultaan. Helaas kon hij geen slaapplaats vinden in Groningen. Bert vertelt dat Sokolov dapper is want Kasparov zou dit soort kloksimultaans niet willen spelen. De gemiddelde tegenspeler is te sterk. De aanwezige menigte wil weten waarom Frits Rietman niet meespeelt. Frits heeft daar drie goede redenen voor. De belangrijkste is wel dat hij naar een nineties-party moet. We schrijven twintig minuten voor aanvang als Juud en ik ons nestelen op een dan schijnbaar mooie plek in top-etablisement Atlantis om het evenement te volgen. Naast mij zit Fareeda haar openings repetoire op te vijzelen met barman Geon. Fareeda laat weten eigenlijk liever met wit te spelen.

Het is vier over negen als Sokolov binnen komt, direct gevolgd door Jan Werle. Sokolov en Werle zijn dit weekend samen aan het ‘pluggen’ ter voorbereiding op het Corus toernooi in Wijk aan Zee. Jan vertelt dat Sokolov bloedfanatiek is voor deze kloksimultaan. Dat wordt vooral duidelijk als het cafe een verbouwing doorgaat om een kleinere cirkel te vormen zodat Sokolov niet door het hele cafe hoeft te lopen. Nu is dat niet een probleem wat afstand betreft, maar bij enige drukte onstaat er nog wel eens een file in het cafe. Creatief ruimtegebruik, Bert is er bekend mee.

De bezoekers hebben het over schaakmuziek, wat mij doet denken aan het bericht dat de Wu-Tan Clan tegenwoordig ook een schaakclub online heeft. Beter dan drive-by shootings dunkt me. Gisteravond wist ik de bandnaam niet maar Google heeft ondertussen mijn geheugen geholpen. Een prachtige HipHop schaaksong is het nummer Checkmate van Apathy. Onder andere te beluisteren op http://www.schaaklog.nl/liedjes-over-schaken

Geon heeft ondertussen een Rus op het bord welke eens besproken is in de krant. Hij denkt dat zijn kennis over die partij en de commentaren in de krant hem wel eens verder zouden kunnen helpen. Echter is hij niet bij machte Sokolov te laten struikelen.

Het is nu half-elf en een voor een vallen de peren uit de boom. Marcel moet zijn meerdere erkennen. Evie Warmelink treft het niet met haar behaalde nul. Bij deze gelegenheid vraagt uw reporter nog aan haar of dat helpt die verbeterde jeugdtraining en of ze wellicht vindt dat het doorlopen van een deterministische boom om tot een juiste zet te komen niet funest is voor de creativiteit in het schaken. “Nee, het geeft juist houvast. Bovendien deed je die stappen toch al alleen had je ze niet benoemd.” Oh, Interessant denk ik nog. Een andere schaker wil weten of ik me ervan bewust ben dat dat een best domme vraag is. Jah, dat ben ik.

We schrijven 22.51 als Bert zich gewonnen geeft. Hij is van het bord geschoven door een bulldozer. Maarten Roorda heeft het lang volgehouden maar moet ook bakzeil halen maar er is er eentje die wint. Het is -tromgeroffel- Kodi de Reuzenbeuker!

Sokolov zelf: “Ik vond de kloksimultaan interessant. Ik was niet zenuwachtig maar ik wilde perse een klein rondje hebben om de simultaan in te geven.”

crew_chesscafe.JPG

Crew Catering: Maaike, Bert, Judith, Fareeda en Merel (Foto: Harry Gielen)

Hoogtepunt van de AfterChess in Atlantis was de studiesimultaan van Yochanan Afek.

Zie ook www.schakers.info voor een verslag van Jan Bey in “Noorderlicht”.

Dejan Bojkov schreef een boeiend verslag met een fotoreportage op zijn blogspot. Dit mag u niet missen.
Afek_Atlantis400mv.jpg

foto:  Maaiveld

Zie ook fotoverslgen op de website van Bart Beijer en uiteraard op SchaakstadGroningen.

dejan.jpg

Typical_Atlantis_Cafe_Picture.JPG

Atlantis wenst u veel Harmonie in 2009.

Stellingavond 4 jan 2009
Stelling: “Laat je niet bedotten, taal is voor de zotten”
Stellinghouder: Theo Knoops
Harmonieplein.jpg