UW redacteur had eigenlijk deze avond moeten werken tot 22.00u.
Gelukkig komt niemand op het onzalige plan uw verslaggever te bellen bij Tele2,
derhalve speelt hij voor freelance-journalist in top-etablisement Atlantis.

20.16u Kodi komt binnen en is enthousiast. Zoals dat gaat bij Kodi mag de hele bar horen wat hij heeft te vertellen. Hij heeft een toernooi gespeeld en Van Assendelft was er ook. Daarnaast heeft hij een heuse scoop voor de aanwezige schrijvende pers. Juud en uw redacteur hebben plotseling oren op stokjes. Kodi zou gebeld zijn door Erik van den Doel dat hij ook mee zou willen doen aan de kloksimultaan. Helaas kon hij geen slaapplaats vinden in Groningen. Bert vertelt dat Sokolov dapper is want Kasparov zou dit soort kloksimultaans niet willen spelen. De gemiddelde tegenspeler is te sterk. De aanwezige menigte wil weten waarom Frits Rietman niet meespeelt. Frits heeft daar drie goede redenen voor. De belangrijkste is wel dat hij naar een nineties-party moet. We schrijven twintig minuten voor aanvang als Juud en ik ons nestelen op een dan schijnbaar mooie plek in top-etablisement Atlantis om het evenement te volgen. Naast mij zit Fareeda haar openings repetoire op te vijzelen met barman Geon. Fareeda laat weten eigenlijk liever met wit te spelen.

Het is vier over negen als Sokolov binnen komt, direct gevolgd door Jan Werle. Sokolov en Werle zijn dit weekend samen aan het ‘pluggen’ ter voorbereiding op het Corus toernooi in Wijk aan Zee. Jan vertelt dat Sokolov bloedfanatiek is voor deze kloksimultaan. Dat wordt vooral duidelijk als het cafe een verbouwing doorgaat om een kleinere cirkel te vormen zodat Sokolov niet door het hele cafe hoeft te lopen. Nu is dat niet een probleem wat afstand betreft, maar bij enige drukte onstaat er nog wel eens een file in het cafe. Creatief ruimtegebruik, Bert is er bekend mee.

De bezoekers hebben het over schaakmuziek, wat mij doet denken aan het bericht dat de Wu-Tan Clan tegenwoordig ook een schaakclub online heeft. Beter dan drive-by shootings dunkt me. Gisteravond wist ik de bandnaam niet maar Google heeft ondertussen mijn geheugen geholpen. Een prachtige HipHop schaaksong is het nummer Checkmate van Apathy. Onder andere te beluisteren op http://www.schaaklog.nl/liedjes-over-schaken

Geon heeft ondertussen een Rus op het bord welke eens besproken is in de krant. Hij denkt dat zijn kennis over die partij en de commentaren in de krant hem wel eens verder zouden kunnen helpen. Echter is hij niet bij machte Sokolov te laten struikelen.

Het is nu half-elf en een voor een vallen de peren uit de boom. Marcel moet zijn meerdere erkennen. Evie Warmelink treft het niet met haar behaalde nul. Bij deze gelegenheid vraagt uw reporter nog aan haar of dat helpt die verbeterde jeugdtraining en of ze wellicht vindt dat het doorlopen van een deterministische boom om tot een juiste zet te komen niet funest is voor de creativiteit in het schaken. “Nee, het geeft juist houvast. Bovendien deed je die stappen toch al alleen had je ze niet benoemd.” Oh, Interessant denk ik nog. Een andere schaker wil weten of ik me ervan bewust ben dat dat een best domme vraag is. Jah, dat ben ik.

We schrijven 22.51 als Bert zich gewonnen geeft. Hij is van het bord geschoven door een bulldozer. Maarten Roorda heeft het lang volgehouden maar moet ook bakzeil halen maar er is er eentje die wint. Het is -tromgeroffel- Kodi de Reuzenbeuker!

Sokolov zelf: “Ik vond de kloksimultaan interessant. Ik was niet zenuwachtig maar ik wilde perse een klein rondje hebben om de simultaan in te geven.”