Partijverslagen

Downloadbare versie in Microsoft Word formaat

Leesbare versie in html

Opening

De opening van de eerste Atlantis Meestertienkamp begon met een minuut stilte in verband met het overlijden van onze schaakvriend Patriek Vleeming. Na een openingswoord door initiator en sponsor Lambertus van der Marel van Café Atlantis werd er begonnen aan de loting. Bij deze willen wij de bedrijven die deze eerste Atlantis Meestertienkamp mogelijk hebben gemaakt hartelijk danken: Hotels.nl, Dag8 en het Jannes van der Wal denksportcentrum.

De spelers werden één voor één naar voren geroepen om samen met een jeugdig talent uit de regionale selectie in een zo snel mogelijke tijd de stukken uit de doos in de beginstelling te plaatsen en daarna weer in de doos op te bergen. IM Erik Hoeksema bleek het snelst: 30 seconden had hij slechts nodig.

De loting had de volgende plaatsingsnummers tot gevolg:

  1. Petar Drenchev, 2447
  2. Alexander van Beek, FM 2373
  3. Daan Brandenburg, IM 2421
  4. Charles Monroy, FM 2408
  5. Erik Hoeksema, IM 2369
  6. Adrian Clemens, FM 2327
  7. Grisha Kodentsov, 2295
  8. Bonno Pel, FM 2255
  9. Xavier Bedouin, FM 2328
  10. Dejan Bojkov, IM 2487

Ronde 1

De eerste mokerslag in deze meestertienkamp kwam op naam van de Fransman Xavier Bedouin. In zijn partij tegen Alexander van Beek wist hij beslissend voordeel af te dwingen door de prachtzet 12. Pxb4! Dit in een opening met Grunfeld achtige structuren. Alexander investeerde veel tijd om er nog iets van te maken. Na 13. Dd2 volgde het op het eerste gezicht logische 13... Tfd8. Dit werd echter hardhandig weerlegt door 14 Pxb5! Een mooi plaatje (zie partij)! Niet veel later werd tot remise besloten.

De andere remise was de partij tussen Fransman Monroy en Unitasser Grisha Kodentsov. ‘Kodi’ wist het witte structuurvoordeel in een Spaanse afruilvariant te neutraliseren en het evenwicht werd nooit echt verbroken.

De partij tussen IM Daan Brandenburg en Bonno Pel leverde wel een winnaar op. Bonno kwam niet onaardig uit de opening maar een onzorgvuldigheid van hem leverde Daan een pion en activiteit op. Middels een mooie mataanval maakte de jonge Fries het keurig af.

De andere beslissing viel in het duel tussen IM Erik Hoeksema en Adrian Clemens. In een aangenomen damegebiet zag Hoeksema zijn intiatief en activiteit voor de gegeven pion steeds verder vervagen en in een Toren + Lopereindspel schoof Clemens de partij soepel naar winst.

Na de zware inspanningen van vandaag genieten de spelers op dit moment van een overheerlijke maaltijd bereid door onze toernooi-kok ‘Juudster’.

Hopelijk kunnen we morgen vanaf de tweede ronde live partijen gaan uitzenden. Op dit moment zijn we nog semi-live omdat de techniek ons tot dusver in de steek laat. Tot morgen!

Geon Knol

Ronde 2

De tweede ronde in de Atlantis Meestertienkamp leverde een aantal boeiende gevechten op. Daan Brandenburg zag zich genoodzaakt tot een kwaloffer tegen Xavier Bedouin. Daan kon echter bogen op lichte compensatie en Xavier vertrouwde het niet helemaal. Draw.

Grisha Kodentsov en Erik Hoeksema namen het niet voor het eerst tegen elkaar op. Erik heeft het altijd moeilijk met zwart tegen ‘de Kodinator’. Het leek alsof Grisha een plusje had maar het bleek in de praktijk wel mee te vallen. Na ruil van een aantal stukken werd tot remise besloten.

Adrian Clemens had het zwaar tegen ratingfavoriet Dejan Bojkov. In een Lb5 Siciliaan wist Bojkov een klein plusje op professionele wijze uit te bouwen naar een vol punt. Clemens heeft nu 1 uit 2 tegen een tweetal IM's, niets aan de hand dus.

De partij van de dag werd gespeeld door Bonno Pel en Charles Monroy. Na een rustig begin volgden de complicaties elkaar in een hoog tempo op. Met beide spelers al vroeg in tijdnood — het speeltempo is 1h30 en 30 sec per zet erbij — was het onduidelijk wie er op winst speelde. Bonno bleek een ‘immortal king’ te hebben op g4. Op het moment van schrijven wordt deze partij in en bomvol Cafe Atlantis uitvoerig geëxpliceerd onder leiding van beide spelers en cafébezoeker GM Sipke Ernst.

De langste partij van de dag was die tussen Petar Drenchev en Alexander van Beek. In een zeeslang van 106 zetten wist Alexander in een moeilijk dameeinspel met een pion minder remise te maken.

De partijen zijn elke dag semi live en te bekijken op de toernooisite:

http://cafeatlantis.nl/meestertienkamp/

Geon Knol

Ronde 3

In de derde ronde was het Grisha Kodentsov die de show stal. Na een gedurfd pionoffer speelde hij de sterren van de hemel tegen Adrian Clemens. In een verwoestende aanval scoorde ‘Kodi’ een vol punt ligt daarmee op koers voor zijn eerste meesternorm. Laten we daarbij niet vergeten dat het nog vroeg in het toernooi is!

Ook Dejan Bojkov laat zien dat hij goed in vorm is. Alexander van Beek werd vrij geruisloos opgebracht. Bonno Pel en Erik Hoeksema speelden zo ongeveer hun 73e officiële partij, na enige complicaties in het middenspel trok Bonno het punt naar zich toe.

Koploper — so far — is Daan Brandenburg. In zijn partij tegen de Bulgaar Petar Drenchev bracht hij een bak theorie op het bord. In een theoretische variant offerde Daan een pion en een kwaliteit voor intitiatief, ruimte en aanval. Drenchev gaf het materiaal terug maar hield een ruïne over.

De partij tussen de beide Fransen eindigde vrij spoedig in een draw.

Toernooikok Judith heef ons getrakteerd op een overheerlijke hollandse schotel met aardappelen, rode kool en een overheerlijke gehaktbal. Vanavond ronde 4!

Geon Knol

Ronde 4

In de avondronde op dinsdag wist Dejan Bojkov stevig aan de leiding te komen. |Via een soepele overwinning op Grisha Kodentsov bracht hij zijn score op 3,5 uit 4. Concurrent Daan Brandenburg liep tegen zijn eerste nederlaag op. Alexander van Beek had de hele partij een duidelijk initiatief. Daan had wat structuur voordelen maar zat eigenlijk met teveel lichte stukken opgescheept. Via h4,h5,h6 sloeg Alexander een bres in de verdediging van de runner-up van het Nederlands Jeugdkampioenschap. Wellicht dat Daan op enig moment nog een vesting had in een Dame tegen Toreneindspel maar Alexander wist de vis op het droge te krijgen.

Bonno Pel en Adrian Clemens brachten het publiek in vervoering met hun partij. In de bar werd druk gespeculeerd over wie er met de scepter zwaaide. Na hevige complicaties bleek Adrian ditmaal de sterkste.

Xavier Bedouin en Erik Hoeksema keken al snel tegen een paardeneindspel met ieder 6 pionnen. Xavier kwam nog een eind door zijn meerderheid op de damevleugel naar voren te brengen maar Hoeksema verdedigde voldoende om het halfje veilig te stellen.

Petar Drenchev tenslotte wist Charles Monroy te verslaan in een ingewikkelde Siciliaan. Monroy miste naar eigen zeggen een kleinigheid en Drenchev liet niet meer los.

GK

Verslag ronde 5

Het moet raar lopen wil de winnaar van de eerste Atlantis Meestertienkamp niet naar de naam Dejan Bojkov luisteren.

De sterke Bulgaarse IM — nog één norm nodig voor de GM titel — liet tegen Brandenburg zien dat hij echt de sterkste speler in deze groep is. In een schotse opening zette hij Daan al snel onder druk — met zwart! Daan wist zich nog aardig te herstellen maar moest wel twee torens geven voor de zwarte dame. In combinatie met een sterke zwartpion op a3 vormde dit de basis voor de overwinning. Na vandaag is de Bulgaar al anderhalve punt los van de ongedeelde nummer twee Adrian Clemens. Deze pakte het volle punt tegen Xavier Bedouin in een grillige partij. De Fransman maakte de bekende laatste fout en moest de eer aan Adrian laten.

Voormalig teamgenoten Kodentsov en Pel maakten het elkaar niet moeilijk en sloten al na elf zetten de vrede.

Charles Monroy kwam met wit goed uit de opening tegen Alexander van Beek. Lexie speelde het ongelukkig f6 en bleef de hele partij met een gat in zijn stelling zitten. Uiteindelijk dolf hij het spit in een toreneindspel met minpion.

Erik Hoeksema kwam dit toernooi wat stroef op gang. Bridge en dam verplichtingen waren hier wellicht debet aan. Vandaag wist hij tegen Petar Drenchev zijn eerste overwinning te scoren. In een lastige stelling met ongelijk materiaal beslisten de vrijpionnen van Hoeksema de partij.

Na afloop van de ronde konden de spelers in Café Atlantis genieten van een heerlijke maaltijd, wederom bereid door de onovertroffen Juudster!

Morgen weer twee ronden!

Geon Knol

Verslag ronde 6

Wederom één snelle remise in deze ronde, Dejan Bojkov ligt ruim op kop in het toernooi, is via Bonno voor het toernooi uitgenodigd en vond een remise wel OK. In de partij tussen Alexander van Beek en Erik Hoeksema werd vrij snel de vrede getekend. Alexander had kansen om een vrij pion te creëren maar deze zou vrij snel zwak worden en wellicht verloren gaan.

Xavier Bedouin profiteerde optimaal van een positionele fout van Grisha Kodentsov. Grisha probeerde nog lang het tij te keren maar Xavier liet zich de kaas niet meer van het bekende brood eten.

Spannend was de partij tussen Brandenburg en Monroy. Laatstgenoemde leek lang aan het roer maar Brandenburg profiteerde hard in Charles. tijdnood.

Petar Drenchev speelde een lange manoeuvreer partij tegen Adrian Clemens. Laatstgenoemde liet zien dat hij de stelling begreep en het halfje kwam nooit echt in gevaar.

Vanavond om 19:00 is het tijd voor ronde 7!

GK

Verslag ronde 7

De zevende ronde stond in het teken van het in stand houden van de kansen op IM normen. Clemens verloor in een grillige partij van Alexander van Beek. Beide spelers moeten nu 2 uit 2 scoren voor een IM norm. Xavier Bedouin deed goede zaken door te winnen van Bonno Pel. 1,5 uit 2 in de laatste twee ronden volstaat voor een IM norm.

De strijd om de eerste plaats lijkt nu definitief beslist. Dejan Bojkov won opnieuw, ditmaal van de niet in goede vorm stekende Charles Monroy. Monroy dacht kansen te krijgen, ging ervoor, maar kreeg het deksel op de neus.

Teamgenoten Hoeksema en Brandenburg speelden een positionele partij waarin in sterke velden een belangrijke rol speelden. Uiteindelijk restte een toreneindspel a,b,c voor Daan tegen b,c voor Erik. Laatstgenoemde hield het vrij eenvoudig remise.

Op de clubavond van zijn eigen schaakclub Unitas, die ditmaal in de bar werd gehouden, wilde Grisha Kodentsov graag wat moois laten zien. Met wit opende hij al snel de aanval in een open siciliaan met beide spelers kort gerocheerd. Uiteindelijk mondde deze aanval ‘slechts’ uit in eeuwig schaak.

Dejan Bojkov leidt het veld met twee punten voorsprong op zowel Daan Brandenburg als Xavier Bedouin.

GK

Eindverslag

Dejan Bojkov wint eerste Atlantis Meestertienkamp

IM Dejan Bojkov, 2487 is de terechte winnaar van de afgelopen week gespeelde meestertienkamp in Groningen. Dejan scoorde een mooie 7 uit 9. Hij nam vanaf het begin de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Runner-up IM Daan Brandenburg kwam door een goede eindsprint tot een totaal van 6 punten.

Eén van de subdoelstellingen van het toernooi was scoren van een IM norm voor één of meerdere spelers. Helaas is geen van de kandidaten hierin geslaagd. Bojkov en Brandenburg waren vaak te sterk en de kandidaten snoepten elkaar teveel punten af. In de laatste ronde had alleen fransman Xavier Bedouin, 2327 nog uitzicht op een norm. Hij moest winnen van bulgaar Petar Drenchev, 2447. Helaas wist Xavier zijn goede stelling niet te verzilveren.

Graag wil ik de sponsoren van deze meestertienkamp danken: Hotels.nl, Dag8 reklamebureau, het Jannes van der Wal denksportcentrum en natuurlijk Café Atlantis.

Voor dagverslagen, partijen en foto's kunt u terecht op http://cafeatlantis.nl/meestertienkamp/index.html

Geon Knol