Deelnemers Open toernooi

Meestertienkamp

Dejan Bojkov

Dejan Bojkov,
Bulgarije, IM 2492

Dejan Bojkov (op deze foto gehuldigd als winnaar van de eerste Atlantis Meestertienkamp), is geboren op 3 juli 1977 en viert dus tijdens dit toernooi zijn 31ste verjaardag - ongetwijfeld in Café Atlantis. Bojkov is een sterke Bulgaarse Internationaal Meester met een FIDE-rating van 2492. In 2005 deed hij mee aan het 69e kampioenschap van Bulgarije en eindigde met 8.5 uit 13 op de derde plaats. Het toernooi werd met 9.5 punt gewonnen door Ivan Cheparinov.
In de schaakdatabank Simbase staan 219 partijen die door Dejan Bojkov gespeeld zijn: hij won er 104, verloor 38 en er eindigden 77 partijen in remise (65%).
Dejan heeft een indrukwekkend weblog, waar u al het overige over hem kunt vinden.


Manuel Bosboom

Manuel Bosboom,
IM 2471

Foto: Fred Lucas (www.fredlucas.eu)

IM Manuel Bosboom (1963), die al in 2006 het Denksportcentrum onveilig maakte met een kolossale waterpijp - wat hem overigens niet belette het 1e Schaken onder Invloed te winnen - heeft zich door de jaren heen met zijn onconventionele spel een grote schare fans verworven. Dat is bijzonder voor iemand die nog nooit een rating boven de 2500 heeft gehad. Dat laatste is te wijten aan het feit dat de 45-jarige Zaandammer van 'iedereen' kan verliezen. Dat is echter niet waar zijn fans hem op beoordelen: die hebben alleen oog voor de keerzijde van de medaille. Bosboom is voor niemand bang en kan op elk moment toeslaan. Tegen de sterkste spelers heeft hij het op positioneel gebied soms wat lastig, maar er zijn weinig mensen die op een schaakbord zo veel tactische mogelijkheden waarnemen als hij.
Of Manuel ook een weblog heeft lijkt ons onwaarschijnlijk - naar verluid beschikt hij niet eens over een geldig emailadres.


Daan Brandenburg

Daan Brandenburg,
IM 2435

IM Daan Brandenburg is pas twintig jaar en woont in Drachten. Na een min of meer sabbatical schaakjaar is hij momenteel tweedejaars student aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Daan leerde schaken van zijn vader toen hij zes jaar was. Op zijn achtste werd hij lid van een schaakclub. Ook de rest van de familie Brandenburg, drie broers en vier zussen, schaakt op enig nivo.
De grootste successen van Daan zijn het winnen van de A-groep van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in 2004, drie tweede plaatsen bij het NK voor A-jeugd en de tweede plaats bij het Open NK in Dieren 2007.
Zijn eerste IM-norm scoorde Daan in maart 2005 in Cork, Ierland. De tweede en derde norm volgden in augustus 2006 in Hengelo en Griekenland. Voor de zekerheid voegde hij er nog een vierde norm aan toe in september 2006 in Liverpool. Eind januari 2007 werd Daan officieel benoemd tot IM, en inmiddels heeft hij een GM-norm op zak (ONK 2007). Omdat Open Kampioen Erik van den Doel van deelname afzag mocht de jonge Fries zijn debuut maken in het afgelopen NK te Hilversum.


Xander Wemmers

Xander Wemmers,
FM 2387

Nieuwkomer in dit toernooi Wemmers (1974) is al jarenlang speler en kopman van SV Paul Keres, en bovendien is hij de beheerder van het tijdverslindende Utrecht Schaak Forum. Er staan al diverse IM-normen op zijn naam; hij heeft nog 1 norm in een gesloten toernooi nodig, en behoort daarmee bij uitstek tot de doelgroep van de Atlantis Meestertienkamp.


Xavier Bedouin

Xavier Bedouin,
Frankrijk, FM 2369

Xavier Bedouin, geboren in 1981, woont in Poitiers in Frankrijk en speelt voor Migné in National 1 — de Franse hoofdklasse. Hij werd in 2007 kampioen van Poitou-Charentes. Xavier was al eens eerder in Groningen actief op het schaakbord: Bonno Pel had hem en zijn teamgenoten van Migné voor een rapidtoernooi uitgenodigd. Ook Bedouin neemt voor de tweede keer deel aan de Meestertienkamp.


Martin Becker

Martin Alexander Becker,
Duitsland, FM 2364

Martin Becker (1987), afkomstig uit Solingen en eerste bordspeler van het tweede team van profclub Schachgesellschaft 1868 Aljechin Solingen, won als jeugdspeler diverse sterk bezette toernooien in Duitsland en omgeving. In Nederland won hij het weekendtoernooi van Arnhem.
Becker is vooralsnog de grote onbekende van de Atlantis Meestertienkamp, maar wij voorspellen dat zijn reputatie na het toernooi ook in Nederland gevestigd zal zijn.
Verder was hij vorig seizoen het onderwerp van een unicum in de geschiedenis van de SV Unitas: hij was de eerste en tot nu toe enige betaalde speler in Unitas 1.


Adrian Clemens

Adrian Clemens,
FM 2326

Geboren (1965) en getogen in de laaggelegen Haarlemmermeer polder in Holland. Anticipeerde al ver voor Al Gore op de komende klimaatopwarming en het stijgende zeeniveau en verhuisde naar de Hondsrug in Groningen. Gaat voor de zekerheid binnenkort naar Limburg om de heuvels daar te verkennen.
Hij speelde achtereenvolgens bij De Zwarte Pion in Lisse — Lisse 1 speler Jos Lemmers: ‘Gegen ein Clemens kan mann sich etwass verurlauben.’ — LSG in Leiden waar hij zich ontwikkelde tot een historisch materialist — op het schaakbord, SC Groningen en is tegenwoordig de meest actieve speler van SV Lewenborg. Nou ja, eigenlijk de enige nog enigzins actieve speler van SV Lewenborg.
Wat zijn stijl betreft kan gerefereerd worden aan een antwoord wat Nigel Short eens op een vraag naar zijn eigen stijl gaf: ‘Rather wishy-washy, but lately more wishy than washy!’


Steven Geirnaert

Steven Geirnaert,
Belgié, FM 2324

Steven Geirnaert (1984), woonachtig te Brugge (op deze foto rechts na zijn recente overwinning in de beruchte Nacht van de Kameleon) speelt in de Nederlandse competitie voor HWP Sas van Gent, afwisselend dus in de Meesterklasse en de eerste klasse KNSB.
Is behalve een fanatiek schaker ook een fan van (belgische) biertjes. Moest vorig jaar helaas nee zeggen tegen een uitnodiging voor het 1e AMT, en is dus extra gemotiveerd door deze nieuwe kans.


Bonno Pel

Bonno Pel,
FM 2288

Bonno Pel (1974), FIDE-meester sinds 2003, doet voor de tweede keer mee aan de Atlantis 10kamp en is sowieso een trouw Atlantisbezoeker. Na 14 seizoenen bij SV Unitas (en inmiddels 2 voor Meesterklasser Rotterdam) is Pel toch een soort Lokalmatador. Net als Bojkov en Bedouin komt hij ook uit in de Franse Nationale 1, voor Migné Auxances. Zal proberen zijn doorgaans zeer lage remisepercentage met een goede score te combineren. Won in zijn schaakloopbaan van o.a. Wang Yue, Rustam Kasimdzhanov, en van de clubkampioen van Unitas.


Grisha Kodentsov

Grisha Kodentsov,
FM 2275

Grigori (Grisha) Kodentsov, in het schaakcircuit ook bekend als Kodi (op de foto rechts), is geboren op 6 juli 1984 te Voroshilovgrad (ex-USSR, nu Oekraïne). Zijn eerste schaakstappen zette hij in het Pionierspaleis van Moskou in 1990.
In 1992 vertrok hij uit Rusland naar Nederland, waar hij bij SV Tivoli Eindhoven terechtkwam. Na een gedeelde eerste plaats in het Persoonlijk Kampioenschap van de NBSB in 2002 maakte hij de overstap naar SV Veldhoven. Sinds 2005 bemant Grisha de topborden van SV Unitas in Groningen.
Grisha studeert Bedrijfsrecht en Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daarnaast zeer actief in het studentenleven bij verenigingen. Tevens reist Grisha regelmatig de halve wereld over, iets waar zijn teamgenoten bij SV Unitas niet altijd even blij mee zijn.
Verder is Kodi een welkome gast in Café Atlantis, waar hij zichzelf graag aan de bar profileert. De bovenstaande foto is dan ook beslist geen momentopname. Maar ook de schaaktafel kan bogen op Grisha's frequente aanwezigheid, als hij met een niet aflatend fanatisme zijn partijen aan omstanders demonstreert. Samen met de kroegbaas, de AMT-toernooidirecteur en runner-up Frits Rietman won hij vorig jaar het prestigieuze NOSBO-snelschaakkampioenschap voor teams. Grisha's beste prestatie van 2008 tot nu toe was het winnen van het weekendtoernooi van SC Groningen.
Vorig jaar deed Grisha mee aan de 1e Atlantis Meestertienkamp en scoorde 4 uit 9. Geen IM-resultaat, hij is er ook nooit bij in de buurt geweest, maar ratingtechnisch gezien was het nog altijd een plusscore, waarna hij FM werd. Wel kreeg hij de spektakelprijs voor zijn overwinning op Adrian Clemens.
Grisha's schaakstijl is door de jaren heen aan veel veranderingen onderhevig geweest. Laatstelijk valt deze te beschrijven als klassiek, actief, scherp een vaak op of over het randje van het toelaatbare. Grisha steekt zeer veel energie in zijn partijen, bezit een enorme vechtlust en staat altijd paraat voor nieuwe uitdagingen, zoals de 2e Atlantis Meestertienkamp!


Terug naar menu