Ronde 9

Dejan Bojkov opnieuw winnaar Atlantistoernooi

Ook de tweede Atlantis Meestertienkamp is gewonnen door Dejan Bojkov. De Bulgaar, met 2492 de hoogste ratinghouder, won als enige van de drie koplopers zijn partij in de laatste ronde; zijn tegenstander Steven Geirnaert kwam er totaal niet aan te pas.
Bojkov verloor de eerste ronde van Martin Becker, die voor deze partij de prijs voor de beste partij ontving, en moest toen in de achtervolging. Hij wist Xavier Bedouin en Xander Wemmers pas in de 7e ronde bij te halen om in de slotronde toe te slaan.
Wemmers nam snel met remise genoegen tegen Manuel Bosboom. Bedouin verloor zelfs nog van Daan Brandenburg, waardoor de Groninger IM beslag legde op de tweede plaats.
In hun naar schatting 50e onderlinge partij wist Bonno Pel op sublieme wijze Grisha Kodentsov te verslaan. Er werd hard gestreden om het punt maar Bonno bleek iets handiger in het late middenspel en tikte het eindspel met paard en loper daarna technisch fraai uit. Hij legde hiermee beslag op een verdienstelijk vijfde prijs.
Martin Becker besloot zijn licht teleurstellende toernooi met een spectaculaire aanvalspartij tegen Adrian Clemens: na een torenoffer met grote complicaties werd de zwarte koning het halve bord over gejaagd waarna de partij in eeuwig schaak eindigde. Clemens verleende hierdoor, na zijn droge overwinning in de voorlaatste ronde op een al te optimistisch offerende Bosboom zijn tweede optreden in de Meestertienkamp toch nog enig cachet.

De Promotiegroep werd gewonnen door Rob Schoorl. De Noord-Hollander speelde de laatste ronde snel remise, waardoor Joop Houtman hem niet meer kon achterhalen. Schoorl promoveert hierdoor overtuigend naar de Meestertienkamp van 2009. Hij speelde een nagenoeg vlekkeloos toernooi en kwam nergens in verliesgevaar.

De C-groep werd gewonnen door Johan Klinkhammer, met een overtuigende score van 8 uit 9. Runner-up werd hier Xander Mostertman die onder meer zijn oudere broer voor bleef! In de D-groep was Dick Dalmolen de sterkste; hij behaalde zelfs nog een half punt meer. De E-groep tenslotte was een prooi voor Maarten Roorda, die in de laatste ronde nog net even zijn 100%-score liet glippen maar wel een TPR op de borden bracht van ruim 600 punten boven zijn eigen rating.

De prijs voor de meest spectaculaire partij van het toernooi werd toegekend aan de nummer drie in de C-groep, Jan Joris Groenewold, die zijn fraaie aanvalspartij tegen Wiebe Wielenga besloot met een zeldzaam epaulettenmat.

Het Atlantistoernooi heeft voldaan aan de doelstellingen. Er werden twee IM-resultaten gescoord, door Wemmers en Bedouin. Voor Wemmers was het zijn derde norm, hij zal op het eerstvolgende FIDE-congres tot Meester worden benoemd; Bedouin behaalde zijn eerste norm. Verder speelden de 43 'amateurs' een gezellig en geslaagd toernooi.
De Meestertienkamp kenmerkte zich door een flinke strijdlust. De meeste partijen duurden 4 tot 5 uur en het zetgemiddelde lag rond de 45! Dat kan niet gezegd worden van de Promotiegroep: hier heerste het remisevirus, vaak na zeer korte partijen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het Atlantis Tienkampentoernooi ook in 2009 worden georganiseerd, volgens dezelfde formule en weer in de eerste week van de schoolvakantie (3 t/m 11 juli).

Ronde 8

Twee IM-normen in Atlantis Meestertienkamp

Door een korte remise tegen Grigori Kodentsov heeft Xander Wemmers vandaag (donderdag) zijn laatst benodigde meesternorm behaald.
Ook de Fransman Xavier Bedouin haalde zijn benodigde halve punt: hij hield de jarige Dejan Bojkov op remise.
Wemmers kan hierdoor zijn Meestertitel aanvragen; voor Bedouin is dit de eerste IM-norm.
Bojkov werd tijdens de voorlaatste ronde 31 jaar en trakteerde deelnemers en organisatie op bonbons.

Ronde 7

Woensdag gehaktdag

Vandaag stonden er voor de deelnemers aan het Atlantistoernooi twee ronden op het programma. Met het drukkend warme weer buiten was het een zware dag. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de partijen in het algemeen wat korter duurden dan tot nu toe gebruikelijk en het aantal remises vrij hoog lag. De koplopers in de Meestertienkamp, Xavier Bedouin en Xander Wemmers, speelden beiden twee keer remise. Wemmers moest in de ochtendronde wel knokken tegen Dejan Bojkov, maar bleef in slechtere stelling op de been. Bojkov won in de middagronde van Bonno Pel, en voegde zich daardoor bij de koplopers. Zowel Wemmers als Bedouin hebben nog een halfje nodig voor het behalen van een internationale meesternorm. Schakers zijn geen ochtendmensen. Dit bewees de Duitser Martin Becker: na nog geen vijf zetten, in minder dan drie minuten, stond hij al een pion achter tegen Bonno Pel. De oud-Groninger doet het goed. Hij is als voorlaatste geplaatst, maar staat op 50%.
In de Promotiegroep behield Rob Schoorl zijn punt voorsprong op Joop Houtman.

Ronde 6

Twee IM normen in zicht!

In de zesde ronde van het Atlantistoernooi blijft het spannend aan de top. De beide koplopers, Xavier Bedouin en Xander Wemmers (niet Q en Q maar X en X) remiseerden tegen respectievelijk Steven Geirnaert en Dejan Bojkov. Beiden hebben nu 4,5 uit 6 en worden op een half punt gevolgd door Bojkov.
Bonno Pel won simpel van Martin Becker die al vroeg in de opening een blunder beging die hem een belangrijke pion kostte.
Bosboom en Brandenburg speelden een interessante partij waarin Daan uiteindelijk met een kleine kwailiteit meer de winst naar zich toe trok. Een belangrijk punt voor de jonge Fries in de strijd om de ereplaatsen.
Als laatste waren de Groningers Clemens en Kodentsov bezig. Beide wilden graag winnen maar dat lukte hen niet. Na lange strijd moesten beide in remise berusten.

In het open toernooi versloeg Joop Houtman ratingfavoriet Erik Hoeksema, in belangrijke mate dankzij een theoretisch nieuwtje in het damegambiet. Met 16...f6 verbeterde hij de speelwijze van Beljavski. Rob Hartoch kreeg een vroegtijdig remiseaanbod van Jaap Vogel, die er na 7.h3 tot zijn schrik achterkwam dat hij pion e4 niet meer fatsoenlijk kon dekken.
In C zette Milan Mostertman Bart Romijn mat in 14 zetten.
In de E-groep lijkt de zege van Maarten Roorda een kwestie van weinig tijd: hij won ook zijn zesde partij en gaat onbedreigd aan de leiding.

Ronde 5

Bedouin en Wemmers op normkoers!

De vijfde ronde van de Atlantis Meestertienkamp leverde een aantal boeiende gevechten op.
De twee hoogste ratinghouders, IM Dejan Bojkov uit Bulgarije en IM Manuel Bosboom uit Zaandam speelden een spannende partij. Bosboom baalde na afloop stevig en mijmerde over verschillende gemiste winstkansen: remise.
Xander Wemmers zette een grote stap op weg naar zijn laatste IM-norm door in het eindspel te winnen van de Duitser Martin Becker, bij wie net als bij die Mannschaft het heilig vuur even lijkt te ontbreken.
Brandenburg en Kodentsov raakten verwikkeld in een scherpe Siciliaan, waarbij Brandenburg kon bogen op een grote ontwikkelingsvoorsprong. Tot zijn eigen verbazing wist Daan deze stelling niet te winnen en bleek 'Kodi' weer erg taai.
Tot zover is dit niet het toernooi van lokaalfavoriet Adrian Clemens. Ook in in zijn partij tegen koploper Xavier Bedouin leek er lange tijd niet veel aan de hand, maar in tijdnood raakte Clemens andermaal het spoor bijster.
En de partij tussen Steven Geirnaert en Bonno Pel werd een ware slijtageslag: de Belg stond de hele middag aan het roer en oogstte in het zesde uur het welverdiende punt.

Speciale aandacht verdient nog de partij Groenewold – Wielenga in Tienkamp C. Jan Joris trok fris van de lever ten aanval, sloopte met twee stukoffers de zwarte koningsstelling, waarna Wiebe om directe ineenstorting te voorkomen zijn dame moest geven. Toen JJ alleen zijn dame nog over had gebruikte hij deze optimaal: het geheel eindigde met een fraai epaulettenmat.
De jonge Olav Mosterman was na viereneenhalf uur nog bezig, maar had een deel van deze tijd nuttig besteed door WL Visser af en toe een chipje toe te stoppen, want: "De wedstrijdleider moet je te vriend houden".

Ronde 4

Drie man aan de leiding

In de vierde ronde van de Atlantis Meestertienkamp speelde koploper Xavier Bedouin remise tegen zijn clubgenoot in de Franse competitie Bonno Pel. Nergens in de partij werd het evenwicht verbroken.
Hierdoor kwamen twee spelers langszij. Dejan Bojkov maakte zijn valse start goed en won voor de derde keer op rij. Lange tijd leek Grigori Kodentsov het beste van het spel te hebben, maar zowel hij als veel toeschouwers hadden zich verkeken. Uiteindelijk was het Bojkov die aan het langste eind trok in het moeilijke toreneindspel.
Ook Xander Wemmers staat op drie punten. De beheerder van het UtrechtSchaakforum won van de Belg Steven Geirnaert, die nog niet echt in het toernooi zit en met een half uit vier onderaan bungelt. Wemmers hoeft nu slechts al zijn resterende partijen remise te spelen om zijn derde meesternorm te behalen. Zou dat lukken, dan kan hij direct de meestertitel aanvragen.
Adrian Clemens verloor nogal hard van Daan Brandenburg, die zeer tevreden was over de partij.
Martin Becker offerde een pion voor initiatief maar Bosboom riposteerde met een kwaliteitsoffer on het initiatief weer terug te krijgen. Opvallend genoeg bleek het eindspel met een kwaliteit minder gewonnen voor de Zaankanter.

In de Promotiegroep staan de Groninger Joop Houtman en Rob Schoorl uit Noord-Holland bovenaan. Vandaag spelen ze tegen elkaar. In de C-groep leed Jan Joris Groenewold een gevoelige nederlaag, niet zozeer het feit dat hij van Johan Klinkhammer verloor maar vooral de manier waarop moet onaangenaam zijn geweest: Groenewold verrekende zich bij een combinatie en moest een stuk inleveren. Klinkhammer profiteerde dankbaar en pakte zo de ongedeelde koppositie in de groep.
In de D-groep valt het goede spel van Assenaar Frank van der Werff op. De underrated jeugdspeler, die de laatste tijd weer veel progressie boekt, laat zien goed mee te kunnen komen in deze voor hem op papier pittige groep en zou wel eens de hoogste W-We van het toernooi kunnen gaan scoren.

Ronde 3

Fransman Bedouin handhaaft zich op eerste plaats in Meestertienkamp

In de derde ronde van de Atlantis Meestertienkamp heeft Xander Wemmers een aanval gedaan op de koppositie van Xavier Bedouin. In de partij tussen de twee X-en kreeg de Utrechtenaar winnend voordeel in het eindspel, maar Wemmers zag echter een simpel zetje van wit over het hoofd, waardoor de stelling weer remise was. Hierdoor bleef Bedouin in zijn eentje aan de leiding.
Het aantal achtervolgers is gegroeid. De Duitser Martin Becker wist zijn EK-koorts keurig te bedwingen maar kon net niet winnen in een toreneindspel tegen Grigori Kodentsov. Adrian Clemens offerde een stuk voor twee pionnen en had lange tijd uitzicht op een vol punt tegen Bonno Pel; helaas voor de Lewenborger ging hij in tijdnood tot tweemaal toe in de fout en zo ging het volle punt alsnog naar Pel.
Ook Dejan Bojkov staat na zijn openingsnederlaag weer in de hoogste regionen. Ook hij offerde materiaal voor enkele pionnen, die Daan Brandenburg uiteindelijk te veel werden.
Tot nu toe wordt er hard gestreden om elk punt. Nog geen enkele partij duurde minder dan vier uur. Het gemiddeld aantal zetten per partij bedraagt ruim 50.

In de Promotiegroep waren er wel een aantal snelle remises. De enige speler die tot winst kwam was Amsterdammer Rob Schoorl. Door deze overwining sloot Schoorl aan bij de koplopers Vogel en Houtman.

De C-groep kent tot nu toe een verrassend verloop. Favoriet Milan Mostertman kreeg klop van de laagstgerate jeugdspeler Jurjen Rooze. In de E-groep stelt Maarten Roorda zich nadrukkelijk kandidaat voor de eindzege: na drie ronden is hij de enige speler met een 100%-score.

Ronde 2

Xavier Bedouin pakt de leiding op Atlantis schaaktoernooi

Na twee ronden in de Meestertienkamp van het Atlantisschaaktoernooi staat de Fransman Xavier Bedouin alleen aan de leiding. In de tweede ronde versloeg hij de als tweede geplaatste IM Manuel Bosboom, die nu puntloos onderaan staat. Bosboom offerde een stuk, kreeg er twee pionnen voor terug en moest vechten voor remise. Nadat Bedouin een goede winstkans had gemist, gaf even later Bosboom door een blackout twee pionnen weg. Daarmee was het pleit beslecht.
In het kielzog van Bedouin staan de Utrechter Xander Wemmers en de Duitser Martin Becker met een half punt achterstand op een tweede plaats. Becker had tegen Daan Brandenburg een voordelig eindspel op het bord, maar de Groninger IM gaf geen krimp en hield het keurig remise; Wemmers won van Bonno Pel.
Grigori Kodentsov wist in een interessant gevecht de Belg Steven Geirnaert het nakijken te geven. Kodi sloot zo aan bij de middenmoot.
De andere local hero, Adrian Clemens, leek vage aanvalskansen te hebben tegen titelverdediger Dejan Bojkov, maar toen in een dubieuze afwikkeling de dames van het bord verdwenen werden de vele zwaktes in Clemens' stelling hem fataal.

In de Promotiegroep herstelde IM Erik Hoeksema zich goed van zijn nederlaag in de eerste ronde. In een Siciliaan wist de ervaren meester zijn paarden op schitterende velden te maneuvreren. Tegenstander Jan Baljé miste een taaie verdediging en moest al snel de handdoek in de ring gooien.

De meest opmerkelijk wapenfeiten in de andere groepen: Johan Klinkhammer boekte in de strijd om het kampioenschap van de Tienkamp C een belangrijk punt: hij zette Jurjen Rooze op achterstand; jeugdtalent Ivo Maris versloeg Atlantis Meister JJ Groenewold en Tanja Romp won haar eerste officiele toernooipartij ooit.
In de bovenzaal deed zich nog een geestig incidentje voor. WL Visser, u kent hem nog van de lotingsceremonie, kreeg bij het starten van de ronde op zijn standaardvraag of er nog iemand vragen had inderdaad een vraag: "Meneer, hoe stel ik de klok in?" Vervolgens bleek dat ook alle andere klokken nog op nul stonden. Ynte loste dit echter met zijn bekende schwung soepel op en riep: "Dat is heel simpel, je kiest programma 23 en dan druk je 16 keer op OK! Heeft er verder iemand nog vragen?"

Opening en eerste ronde

Tweede Atlantis Meestertienkamp verrassend van start!

Niet meer gehinderd door het EK voetbal, waarin Nederland voor de zoveelste keer te vroeg werd uitgeschakeld (je begint er langzaam aan te wennen) en nog minder door Wimbledon, waar Nederland al jaren niet eens meer door de eerste ronde komt (ook daar wen je aan), noch door de Tour de France (die op ons verzoek pas op op 5 juli begint) meldden vrijdagavond 27 juni ruim vijftig schakers zich in het Denksportcentrun Jannes van der Wal.
De opening van de 2e Atlantis Meestertienkamp begon met eem welkomstwoord van toernooidirecteur Geon Knol. Voor de lotingsceremonie was een elektronische weegschaal ingeschakeld: de deelnemers aan de Meestertienkamp werd verzocht een schatting te maken van het gewicht van niemand minder dan assistent-wedstrijdleider Ynte Visser, die zo op het oog toch al gauw honderd kilo in de schaal legt. Even voelen was hierbij toegestaan.
De schattingen varieerden van een kleine 100 tot ruim 130 kilo, en uiteindelijk bleek Xander Wemmers er met 128 kilo het dichtst bij te zitten. Hij mocht als eerste zijn plaatsingsnummer trekken, en hij deed dat overtuigend: 1. Adrian Clemens, die het kennelijk verstandiger achtte Ynte te vriend te houden dan juist te schatten, sloot de rij en trok merkwaardigerwijs nummer 10. Zou een preloting er dan toch iets toe doen?
Om even na half acht begon het toernooi, en het werd mede door het ruim bemeten speeltempo meteen een lange zit: na twaalven waren alle partijen uit de hoogste groep nog volop bezig. De vele toeschouwers kregen waar voor hun geld. De eerste ronde leverde een aantal verrassende uitslagen op.
De twee hoogste ratinghouders, IM Dejan Bojkov uit Bulgarije en IM Manuel Bosboom uit Zaandam verloren beide hun eerste partij. Bojkov werd met zwart vanuit de opening vastgezet door de jonge Duitser Martin Becker. In een eindspel van sterk paard tegen slechte loper bouwde Becker (goeie naam trouwens) zijn stellingsvoordeel geduldig uit tot een volle pionwinst, en niet veel later was het punt binnen. Op de vraag of hij wist dat Bojkov de eerste editie van dit toernooi had gewonnen reageerde Becker laconiek: "Last year, yes - this year, no." Overigens had Becker de organisatie nog enige tijd in spanning gehouden: om 19.00 uur, ruim na het verstrijken van de registratietermijn, belde hij met de mededeling dat hij de speelzaal (weer) niet kon vinden.
Ook de als tweede geplaatste IM Manuel Bosboom verloor, in een scherpe partij van FM Bonno Pel uit Rotterdam. In een stelling met gesloten Siciliaanse kenmerken speelde Pel al vroeg g4, het soort methode waar Bosboom uiteraard respect voor zal hebben. Manuel verrekende zich in een kleine combinatie, Bonno was niet onder de indruk van een oprukkende zwarte vrijpion en trok ten aanval in het centrum, waar de zwarte koning de hele partij niet uit vandaan was geweest. In de tijdnoodfase leek Bosboom een aanval op te zetten maar Pel had het beter ingeschat en counterde effectief.
De Belg Steven Geirnaert kreeg goede kansen tegen de derde IM in de groep, Daan Brandenburg. Wellicht had onze Zuiderbuur met een dameoffer toe kunnen slaan. In de analyse werd hier veel tijd aan besteed en de voorlopige conclusie luidt dat Daan het meest tevreden mag zijn met het halfje.
De derde winstpartij kwam op naam van Xavier Bedouin. De Fransman versloeg local hero Grigori Kodentsov.
In de partij Wemmers - Clemens, u kent de heren nog van de lotingsceremonie, won eerstgenoemde na lang manoeuvreren een pion, gaf na nog langer manoeuvreren er twee terug, en het eindspel eindige ver na middernacht op zet 87 met twee kale koningen. Vervolgens bleek dat het Livebord, waaraan deze partij was toegewezen, er vlak na de opening de brui aan had gegeven - zodat de webmaster nog een nachtelijk uurtje aan het werk moest.

De grootste verrassing in de sterk bezette Promotiegroep (de winnaar promoveert naar de Meestertienkamp 2009) was de overwinning van Jelmer Veltman (2174) op IM Erik Hoeksema (2347). In een volgens eigen zeggen van beide kanten matige partij kreeg de RUG-student in betere stelling plots mat in 1 in de schoot geworpen.

De derde groep kent een viertal favorieten: Wiebe Wielenga en Milan Mostertman speelden remise tegen elkaar, terwijl Milan Heller en Jan Joris Groenewold beiden hun eerste partij wonnen. Ook onderin het toernooi wordt hard gevochten voor de punten: Olav Mostertman (10 jaar) wist even voor middernacht (!) met goed keepwerk een half punt veilig te stellen tegen senior Ruud Steenbergen.

Overigens weten wij inmiddels waarom Martin Becker te laat was: hij wordt dezer dagen natuurlijk wel gehinderd door het EK voetbal, waarin Duitsland voor de zoveelste keer te laat wordt uitgeschakeld. Maar daar wen je nooit aan.

Terug naar menu
l